BOOK NOW
  
en gr

Mυκήνες

en gr

Οι "Πολύχρυσες" Μυκήνες!

Mυκήνες
\/

Mυκήνες

Οι "Πολύχρυσες" Μυκήνες, που υπήρξαν κοιτίδα ενός από τους λαμπρότερους πολιτισμούς της ελληνικής προϊστορίας, δεσπόζουν επιβλητικές ανάμεσα σε δύο ψηλούς κωνικούς λόφους, τον Προφήτη Ηλία (805 μ.) και τη Σάρρα (660 μ.), πάνω σε χαμηλό ύψωμα που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το ομώνυμο σημερινό χωριό, το οποίο λεγόταν μέχρι το 1928 Χαρβάτι.

   Στις 27 Ιουλίου, του Αγίου Παντελεήμωνα, πραγματοποιείται στο χωριό των Μυκηνών, παραδοσιακό πανηγύρι, οπότε ο επισκέπτης μπορεί την ημέρα εκείνη να συνδυάσει τη διασκέδαση με μια επίσκεψη στον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο.

 

Ιστορική Αναδρομή

 

 

Σύμφωνα με τη μυθική παράδοση, γνωστή κυρίως από τον περιηγητή Παυσανία (Κορινθιακά, 16, 3), ιδρυτής των Μυκηνών υπήρξε ο μυθικός ήρωας Περσέας, ο οποίος ονόμασε την πόλη Μυκήνες είτε επειδή εκεί έπεσε ο μύκης, η ημισφαιρική απόληξη της λαβής του ξίφους του, είτε επειδή εκεί αποκάλυψε μία πηγή με άφθονο νερό, την Περσεία πηγή, κάτω από τη ρίζα ενός μύκητα (μανιταριού).

   Οι αρχαιολογικές ανασκαφές μαρτυρούν πως η περίφημη ακρόπολη των Μυκηνών οχυρώθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα π.Χ. (1.350-1.325 π.Χ.) με κυκλώπεια τείχη που ακολουθούσαν τη φυσική περίμετρο του λόφου στον οποίο χτίστηκαν. Ωστόσο, η πρώτη εγκατάσταση στον λόφο των Μυκηνών φαίνεται πως έγινε στην πρωτοελλαδική εποχή, γύρω στο 2.500 π.Χ..

   Εκατό χρόνια αργότερα, η οχύρωση διευρύνθηκε προς τα δυτικά και νότια και απέκτησε δύο πύλες, από τις οποίες η μία διακοσμήθηκε με την περίφημη ανάγλυφη παράσταση των λεόντων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ανάγλυφο αυτό, που αποτελούσε το οικόσημο του Ατρέα και της δυναστείας του, θεωρείται σαν το πρώτο οικόσημο της Ευρώπης!

   Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας παρέχει ο Παυσανίας (Κορινθιακά, 16, 5), οι Αργείοι στα 468-463 π.Χ. κατέστρεψαν τις Μυκήνες από ζήλια, γιατί ενώ, όπως λέει ο περίφημος περιηγητής, "κατά την εισβολή των Μήδων οι Αργείοι έμεναν άπραγοι, οι Μυκηναίοι έστειλαν στις Θερμοπύλες ογδόντα άνδρες που πήραν μέρος στη μάχη μαζί με τους Λακεδαιμονίους". "Αυτή η φιλόδοξη πράξη τους", συνεχίζει ο Παυσανίας, "έγινε αιτία της καταστροφής τους, επειδή εξόργισε τους Αργείους".

   Η πόλη των Μυκηνών ξαναχτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ., αλλά γρήγορα εγκαταλείφθηκε. Κατά την περιήγησή του στην περιοχή, τον 2ο αιώνα μ.Χ., ο περιηγητής Παυσανίας βρήκε την πόλη έρημη.

All rights reserved www.electratolo.gr 2021 | Created by BOOKRES