Άργος
Το 'Αργος, το όνομα του οποίου στα αρχαία ελληνικά σημαίνει «λαμπερό», «φωτεινό», είναι μία πόλη 22.000 περίπου κατοίκων που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Ναύπλιο, την πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδος. Είναι μία πόλη με έντονη εμπορική, βιομηχανική και αγροτική δραστηριότητα, αλλά και μεγάλη ιστορία, η οποία δεν αφήνει τον επισκέπτη αδιάφορο.
Ιστορική Αναδρομή
Το 'Αργος θεωρείται κατά πολλούς ως η αρχαιότερη πόλη της ηπειρωτικής Ευρώπης. 'Οπως αποκαλύπτει η αρχαιολογική έρευνα, τα αρχαιότερα ίχνη κατοίκησης στο 'Αργος ανάγονται στα τέλη της νεολιθικής εποχής (γύρω στο 3.500 π.Χ.) και εντοπίζονται στον λόφο της Ασπίδας, γνωστό σήμερα και ως Προφήτη Ηλία. Ο λόφος της Ασπίδας ξανακατοικήθηκε κατά τη Μέση Εποχή του Χαλκού (2.000-1.600 π.Χ.), όταν στην κορυφή του ιδρύθηκε ένας ιδιαίτερα σημαντικός οικισμός.
Σύμφωνα με τη μυθική παράδοση, ιδρυτής και πρώτος βασιλιάς του 'Αργους υπήρξε ο Φορωνέας, ο περιώνυμος γιός του Ινάχου και της Μελίας. 'Οπως αναφέρει ο περιηγητής Παυσανίας (Κορινθιακά, 15, 5), "ο Φορωνέας, γιός του Ινάχου, ήταν ο πρώτος που συγκέντρωσε τους ανθρώπους σε κοινότητα, ενώ μέχρι τότε ζούσαν σποραδικά και απομονωμένοι. Ο τόπος που συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά ονομάστηκε Φορωνικό άστυ" και αποτέλεσε την πρώτη οργανωμένη κοινωνία σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ευρώπη.
Σύμφωνα με τις μυθολογικές παραδόσεις του 'Αργους, τον Φορωνέα διαδέχτηκε στον θρόνο ο γιός του, ο 'Απις, ο οποίος κυβέρνησε τυραννικά. Επειδή, όμως, πέθανε άτεκνος, ανέλαβε τη βασιλεία ο γιός της αδελφής του, ο 'Αργος, από τον οποίο πήρε το όνομά της η ομώνυμη πόλη (Παυσανίας, Κορινθιακά, 16, 1).
'Ενας από τους επιφανέστερους μυθικούς βασιλείς του 'Αργους υπήρξε ο Δαναός, ο οποίος έγινε τόσο ισχυρός, ώστε όλοι οι Πελασγοί της Ελλάδας αυτοαποκλήθηκαν Δαναοί. Μάλιστα, ο επώνυμος ήρωας των Δαναών συνέβαλε σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του εγχώριου πολιτισμού, καθώς θέσπισε καινούργιους νόμους, δίδαξε τα γράμματα και την ναυπήγηση νέου τύπου πλοίων, καταλληλότερων για μακρινά ταξίδια, άνοιξε πηγάδια και έκανε αρδευτικά έργα, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι έχτισε την περίφημη ακρόπολη του 'Αργους με τεράστιους λαξευτούς ογκόλιθους.
Το 1.225 π.Χ., οι Αργείοι εκστράτευσαν κατά της Θήβας προκειμένου να βοηθήσουν τον Πολυνείκη, γιό του τραγικού Οιδίποδα, να πάρει τον βασιλικό θρόνο από τον αδελφό του, τον Ετεοκλή, που του ανήκε δικαιωματικά, ενώ κατά τη διάρκεια του πολύχρονου Τρωικού πολέμου, η πόλη του 'Αργους συμμετείχε στην εκστρατεία των Ελλήνων εναντίον των Τρώων με στόλο 80 πλοίων.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από το 'Αργος κατάγονται δύο από τους επιφανέστερους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας, ο Περσέας και ο Ηρακλής, καθώς και το γεγονός ότι από το 'Αργος προέρχονται όλοι οι βασιλικοί οίκοι της αρχαίας Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των βασιλικών οίκων των αρχαίων Μακεδόνων.
Κατά τη διάρκεια των Περσικών πολέμων, οι Αργείοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στους κρίσιμους για την Ελλάδα Ελληνοπερσικούς πολέμους, ενώ ουδέτερη στάση διατήρησαν και κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Το 272 π.Χ., έχασε άδοξα τη ζωή του μέσα στην πόλη ο περιώνυμος βασιλιάς της Ηπείρου Πύρρος, ενώ το 146 π.Χ. το 'Αργος κυριεύτηκε από τους Ρωμαίους, που άρχισαν να αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη δύναμη.
Το 1345, η πόλη καταλήφθηκε από τους Ενετούς, ενώ λίγο αργότερα, το 1397, οι Οθωμανοί επιτέθηκαν και λεηλάτησαν το 'Αργος, με αποτέλεσμα να ερημωθεί η πόλη και να πουληθούν όλοι οι κάτοικοι σαν σκλάβοι.
Η πόλη παρέμεινε υπό οθωμανικό έλεγχο, με εξαίρεση την Ενετοκρατία του 1687-1715, μέχρι την Επανάσταση του 1821.
Αξιοθέατα
Τα σημαντικότερα αξιοθέατα του 'Αργους είναι ο μεγάλος ναός του Αγίου Πέτρου, που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης, ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα κτίρια της Τουρκοκρατίας στο σημερινό Άργος, που κατασκευάστηκε την περίοδο 1570-1600, το Αρχαιολογικό Μουσείο, που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στην πλατεία, και οι Στρατώνες του Καποδίστρια, κατασκευασμένοι τη δεκαετία του 1690. Αρχικά χρησίμευσαν ως νοσοκομείο, επί Τουρκοκρατίας χρησιμοποιήθηκαν ως αγορά και έπειτα ως ταχυδρομείο. Το 1829, επιδιορθώθηκαν από τον Καποδίστρια σοβαρές ζημιές που είχαν υποστεί κατά τη διάρκεια της Επανάστασης και έκτοτε το κτίσμα μετατράπηκε σε στρατώνα ιππικού, σχολείο (1893-1894), εκθεσιακό χώρο (1899), χώρο στέγασης Μικρασιατών προσφύγων (1920), αλλά και χώρο ανακρίσεων και βασανιστηρίων (επί Κατοχής). Το 1955-68 χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά από το Στρατό, ενώ σήμερα στεγάζει το Βυζαντινό Μουσείο 'Αργους.
'Αλλα σημαντικά αξιοθέατα του 'Αργους είναι το περίφημο κάστρο της Λάρισας, που δεσπόζει επιβλητικό στην κορυφή του ομώνυμου λόφου, πάνω από την πόλη, το λαξευτό Αρχαίο Θέατρο, χωρητικότητας 20.000 θεατών, που κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ., η Αρχαία Αγορά, που βρίσκεται απέναντι από το Αρχαίο Θέατρο, το "Κριτήριον", στη νοτιοδυτική μεριά της πόλης, σε κοντινή απόσταση από το αρχαίο Θέατρο, που χρησίμευσε κατά την αρχαιότητα ως δικαστήριο, τα ιερά του Απόλλωνος Δειραδιώτη και Αθηνάς Οξυδερκούς, στον λόφο της Ασπίδας, και οι θαλαμωτοί τάφοι του λόφου της Ασπίδας.
Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μεταξύ άλλων και τα νεοκλασικά κτίρια, για τα οποία και φημίζεται άλλωστε η ιστορική πόλη, και να περπατήσει μέχρι τον λόφο της Ασπίδας, γνωστό και ως Προφήτη Ηλία, προκειμένου να θαυμάσει τη μοναδική θέα που του προσφέρει η περιοχή.
Σημαντικά επίσης αξιοθέατα είναι η Δημοτική Νεοκλασική Αγορά, κατασκευασμένη το 1889, που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Δημοκρατίας, το Καποδιστριακό σχολείο, στο κέντρο της πόλης, που κατασκευάστηκε το 1830, στα πλαίσια των προσπαθειών του Καποδίστρια να επενδύσει στην παιδεία του 'Εθνους, καθώς και το παλιό Δημαρχείο, στην οδό Δαναού, που χτίστηκε επί Καποδίστρια, το 1830, και χρησίμευσε αρχικά ως Ειρηνοδικείο.
Άλλα κτίρια με ιστορικό ενδιαφέρον είναι η οικία του στρατηγού Τσώκρη, εξέχουσας στρατιωτικής προσωπικότητας του 1821 και μετέπειτα βουλευτή του Άργους, η οικία Γόρδωνος, κατασκευασμένη το 1829 από το φιλέλληνα Thomas Gordon, που χρησίμευσε ως Παρθεναγωγείο, χοροδιδασκαλείο, αλλά και στέγη του 4ου Συντάγματος Πυροβολικού, καθώς και η οικία του Σπυρίδωνος Τρικούπη, κτισμένη το 1900, όπου γεννήθηκε και έζησε στα νεανικά του χρόνια ο εν λόγω πολιτικός.
Εκδηλώσεις και Τοπικές γιορτές
Στις 3 Μαΐου, την ημέρα της γιορτής του πολιούχου της πόλης, Αγίου Πέτρου, γίνεται μεγάλο πανηγύρι, ενώ κάθε καλοκαίρι, στα πλαίσια του Φεστιβάλ 'Αργους, διοργανώνονται πολλές και υπέροχες μουσικές βραδιές, καθώς και διάφορες θεατρικές παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της πόλης.