BOOK NOW
  
en gr

Ναύπλιο

en gr

Το μαγευτικό Ναύπλιο!

Ναύπλιο
\/

Ναύπλιο

Το Ναύπλιο είναι αναμφισβήτητα μία από τις ομορφότερες πόλεις τις Ελλάδας και ένας από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς της χώρας. Συνδυάζει την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση με τη διασκέδαση, τη ξεγνοιασιά και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της περιοχής. Τα γραφικά πλακόστρωτα με τα βενετσιάνικα και τα νεοκλασικά αρχοντικά, τα αγάλματα που κοσμούν τις όμορφες πλατείες και τα πάρκα, οι ιστορικοί ναοί και οι οθωμανικές κρήνες, καθώς και τα μεσαιωνικά κάστρα συνθέτουν ένα μοναδικό ταξιδιωτικό σκηνικό που αναμφίλεκτα θα εντυπωσιάσει και θα μαγέψει τον επισκέπτη.

 

 

Ιστορική Αναδρομή

 

 

Σύμφωνα με τη μυθική παράδοση, γνωστή κυρίως από τον περιηγητή Παυσανία (Κορινθιακά, 38, 2), ιδρυτής της Ναυπλίας υπήρξε ο Ναύπλιος, ο περιώνυμος γιος του Ποσειδώνα και της Αμυμώνης, κόρης του βασιλιά του Άργους Δαναού.

   Κατά την αρχαιότητα, η Ναυπλία ήταν το πολεμικό λιμάνι των Αργείων, γεγονός στο οποίο οφείλεται και η ονομασία της. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Στράβων, ο επιφανέστερος γεωγράφος της αρχαιότητας (Γεωγραφικά, Η, VI, 2): "Tο όνομα βγαίνει από τα πλοία που αράζουν εδώ".

   Κατά τους βυζαντινούς χρόνους το Ναύπλιο υπήρξε σημαντικό εμπορικό κέντρο, ενώ κατά τους επόμενους αιώνες πέρασε διαδοχικά στην κατοχή των Φράγκων, των Eνετών και των Οθωμανών.

   Η σημερινή μορφή της πόλης διαμορφώθηκε στα χρόνια της Πρώτης Ενετοκρατίας, όταν, προς το τέλος του 15ου αιώνα, σχηματίστηκε με τεχνητές προσχώσεις μέσα στη θάλασσα η κάτω πόλη, η οποία ταυτίζεται με το σημερινό ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου.

   Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, η πόλη του Ναυπλίου πολιορκήθηκε τρεις φορές. Η πρώτη πολιορκία της πόλης έλαβε χώρα από τις 4 έως τις 10 Απριλίου του 1821 με επικεφαλής τη Μπουμπουλίνα. 

   Στις 30 Νοεμβρίου του 1822, οι Έλληνες κατάφεραν να εισβάλλουν κρυφά στο Παλαμήδι, με επικεφαλής τον Στάικο Σταϊκόπουλο, γεγονός που οδήγησε στην παράδοση της φρουράς, την 3η Δεκεμβρίου του 1822.

   Στις 18 Ιανουαρίου του 1823, το Ναύπλιο ορίστηκε έδρα της κυβερνήσεως, η οποία εγκαταστάθηκε στην πόλη τον Ιούλιο του 1824, οπότε το Ναύπλιο ήταν, από το 1823 έως το 1834, η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

   Ας σημειωθεί ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος, αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο στις 8 Ιανουαρίου του 1828.

   Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το πρώτο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως τυπώθηκε στο Ναύπλιο στις 22 Δεκεμβρίου του 1825.

 

 

Αξιοθέατα

 

 

Παλαμήδι: Το Παλαμήδι, που δεσπόζει επιβλητικό εδώ και αιώνες πάνω από την πόλη, είναι το δημοφιλέστερο αξιοθέατο του Ναυπλίου. Το περίφημο ενετικό κάστρο κτίστηκε την εποχή του Βενετσιάνου Γενικού Προβλεπτή του Στόλου, Αυγουστίνου Σαγρέδο, την περίοδο 1711-1714.

   Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, στα πλαίσια του φεστιβάλ Ναυπλίου, διοργανώνονται εντός του κάστρου μοναδικές μουσικές εκδηλώσεις.

 

 

Μπούρτζι: Το Μπούρτζι, που αποτελεί, όπως και το Παλαμήδι, σήμα κατατεθέν της πόλης, είναι ένα μικρό ενετικό φρούριο χτισμένο πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων. Κατασκευάστηκε το 1473 από τον Ιταλό μηχανικό Γκαμπέλο. Το πρώτο του όνομα ήταν Castello dello Soglio.

 

 

Πλατεία Συντάγματος: Η πλατεία Συντάγματος, μια από τις πιο όμορφες και ιστορικές πλατείες της Ευρώπης, φιλοξενεί το Βουλευτικό, την πρώτη Βουλή των Ελλήνων, που λειτούργησε κατά τα έτη 1824-25 και 1827-28. Σε αυτό το κτίριο έγινε το 1834 η περίφημη δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

   Η εν λόγω πλατεία φιλοξενεί επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου, ένα από τα σπουδαιότερα βενετσιάνικα κτίρια της πόλης, που χτίστηκε το 1713 από τον Αυγουστίνο Σαγρέδο ως ''Αρσενάλε'', δηλαδή οπλοστάσιο. Σε αυτό το κτίριο είχε την έδρα του το 8ο Σώμα Πεζικού, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέχρι το 1929 στεγαζόταν η Στρατιωτική Λέσχη.

   Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου εκτίθεται μια πλούσια συλλογή 2.000 αντικειμένων από τη Ναυπλία, την Τίρυνθα, τις Μυκήνες, την Ασίνη, τα Δεντρά και τη Μιδέα.

   Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στην πλατεία Συντάγματος υπάρχει το σπίτι του Νικηταρά, καθώς και του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

 

 

Το σπίτι του Παπαφλέσσα: Το σπίτι του Παπαφλέσσα βρισκόταν στη θέση της νεοκλασικής οικίας που βρίσκεται στον Μεγάλο Δρόμο (Βασιλέως Κωνσταντίνου) αρ. 10.

 

 

Το σπίτι της Μαντώς Μαυρογένους και του Δημήτριου Υψηλάντη: Το σπίτι της Μαντώς Μαυρογένους αλλά και του Δημήτριου Υψηλάντη βρίσκεται στην αρχή της οδού Παπανικολάου, κοντά στη λεγόμενη Πύλη της Ξηράς.

 

 

Η Πύλη της Ξηράς: Κάτω από τα επιβλητικά τείχη της Ακροναυπλίας δεσπόζει η λεγόμενη Πύλη της Ξηράς, η οποία αποτελούσε κάποτε την μοναδική είσοδο της πόλης.

 

 

Η Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα: Η γραφική εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, στην είσοδο της οποίας δολοφονήθηκε ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος, Ιωάννης Καποδίστριας, το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου του 1831, κτίστηκε το 1702. Βρίσκεται επί της οδού Καποδιστρίου 1 (Παλιά Πόλη) και παραμένει ανοιχτή για το κοινό από τις 10:00 π.μ. έως τις 19:00 μ.μ..

 

 

Η Εκκλησία της Παναγίας του Ναυπλίου: Άλλη μια εκκλησία που παρουσιάζει ιστορικό ενδιαφέρον είναι η εκκλησία της Παναγίας του Ναυπλίου, η οποία χρονολογείται στον 15ο αιώνα, στα χρόνια της Πρώτης Ενετοκρατίας.  

 

 

Το μέγαρο Άρμανσμπεργκ: Ανάμεσα στα ομορφότερα και σημαντικότερα ιστορικά κτίρια της πόλης συγκαταλέγεται το μέγαρο Άρμανσμπεργκ, που υπήρξε κατοικία του Αντιβασιλέα της Ελλάδος Άρμανσμπεργκ.

 

 

Ο γύρος της Ακροναυπλίας (Αρβανιτιάς): Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μια βόλτα στον παραλιακό πλακόστρωτο πεζόδρομο που ξεκινάει από το τέλος της προκυμαιας και καταλήγει στην πλατεία της Αρβανιτιάς, προσφέροντας μια μαγευτική θέα στα καταγάλανα νερά του Αργολικού κόλπου.

 

 

All rights reserved www.electratolo.gr 2021 | Created by BOOKRES